Suomeen muuttajien valmennus

Suomeen muuttajat voivat olla syntyperäisesti ulkomaalaisia, jotka muuttavat eri maista eri syistä Suomeen tai kotimaahan palaavia syntyperäisiä suomalaisia, jotka ovat olleet ulkomailla pidemmän aikaa.

Melkein kaikille kulttuuria vaihtaville on yhteistä kulttuurishokki. Kulttuurishokki tarkoittaa ihmisen vaikeutta sopeutua vieraaseen kulttuuriin. Siihen liittyvät oireet voivat olla psyykkisiä ja fyysisiä, voimakkuudeltaan eriasteisia ja jokainen kokee sen eri tavoin. Kulttuurishokkiin liittyvien tuntemusten voimakkuus riippuu omasta henkisestä kapasiteetista, oman ja kohdattavan kulttuurin erilaisuudesta sekä aiemmista kokemuksista.

Kulttuurishokin 4 eri vaihetta:

1) Kuherruskuukausi: Uuteen kulttuuriin saavuttaessa innostus nähdä ja kokea kaikki ulkopuolisen tarkkailijan silmin. Vieras kulttuuri nähdään hyvässä valossa huomaamatta sen huonoja puolia.

2) Shokin kynnysvaihe: Pienet asiat alkavat ärsyttää ja uuden kulttuurin huonot puolet ja käytännön ongelmat tulevat esiin. Väsymys, masennus ja koti-ikävä ovat tämän vaiheen yleisiä oireita.

3) Sopeutuminen: Vähittäinen oppiminen, toimeentuleminen erilaisissa tilanteissa ja ymmärrys toimintatapojen syistä auttavat sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Olo alkaa tuntua kotoisammalta ja kommunikaatio-ongelmat vähenevät. Yleinen uudesta kulttuurista johtuva stressi vähenee.

4) Paluushokki: Paluu omaan kulttuuriin voi aiheuttaa suuremman shokin kuin kulttuurishokki vieraassa kulttuurissa. Uudelleensopeutuminen omaan kulttuuriin voi viedä aikaa vieraassa kulttuurissa kertyneiden kokemusten ja mahdollisesti muuttuneen omakuvan vuoksi.

Valmennuksen tarkoituksena on:

-edistää sopeutumista Suomeen 

-tutkia yhdessä mm. harrastus-, opiskelu- tai työmahdollisuuksia Suomessa

-tutkia uuden kulttuurin toimintamalleja esim. kommunikaatiota tai käyttäytymistapoja

-saada lupa tuntea rauhassa ja työstää kaikkia kulttuurin muutokseen liittyviä tunteita